Urban chce úředníkům zkrátit čas na rozhodování

20.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. ledna (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban chce pomoci podnikům v České republice zrychlením práce úřadů. V dalších měsících nechá zpracovat analýzu, zda by úředníkům nestačilo na rozhodování méně času. Důsledkem by mohlo být zkrácení některých lhůt ve správním řízení, řekl Urban na snídani s investory, kterou pořádala agentura CzechInvest.

Zdlouhavé jednání se státními úřady bylo jedním z problémů, na který si investoři stěžovali nejčastěji. Například plzeňský výrobce televizorů Panasonic AVC Networks Czech má špatné zkušenosti s plánem rozšiřování svého areálu. Vyřízení všech stavebních povolení a dalších náležitostí trvá půl až tři čtvrtě roku, zatímco třeba v Německu to je pouze jeden měsíc, uvedl personální manažer společnosti Pavel Ratislav.

Státní úředníci podle investorů s rozhodováním nijak nespěchají a vždy využijí maximální povolený čas, který jim přiznává zákon. Stavební řízení navíc mívá velký počet účastníků a například různé neziskové či ekologické organizace prý dost často celé řízení neúměrně protahují pomocí různých odvolání.

Možnost zkrátit úředníkům lhůty na rozhodování připadá Urbanovi zajímavá. "Čas jsou peníze," souhlasil s investory. Rada vlády pro rozvoj podnikatelského prostředí by proto podle něj měla v příštích měsících zpracovat analýzu, zda by urychlení rozhodování bylo možné a nesnížilo kvalitu rozhodování. "Ještě do června bych chtěl výsledky analýzy předložit vládě," řekl.

Na zvýšení administrativy měl podle Urbana částečně vliv i vstup ČR do Evropské unie. "Vstup do EU neznamenal snížení administrativní náročnosti, ale pravý opak," řekl. Přestože podle něj přínosy členství v unii výrazně převažují, Brusel prý není zrovna to místo, kde by dokázali byrokracii snižovat.

Manažeři firem si dnes ministrovi rovněž stěžovali na vysoké zdravotní a sociální pojištění, malou podporu technických oborů či rozpad učňovského školství. Nízké jsou prý rovněž investice státu do výzkumu a vývoje. Podle Urbana je současný cíl zvýšení veřejných výdajů na vědu z 0,6 procenta HDP na jedno procento v roce 2010 málo ambiciózní a stát by měl zejména aplikovaný výzkum podporovat více.

Významně by se podle ministra mělo posílit i odměňování vysokoškolských pracovníků. Učňovské školství podle něj především ztratilo zvuk a prestiž, a tak je potřeba rodiče znovu přesvědčit, že "řemeslo má zlaté dno".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK