Koruna posílila až na 23,25 Kč/USD

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. ledna (ČTK) - Česká měna v pondělí k dolaru posílila o více než 40 haléřů až k 23,25 Kč/USD a byla tak nejsilnější od loňského září. Vůči euru byla koruna po celý klidná kolem úrovně 28,60 Kč/EUR, tedy zhruba pět haléřů od svého pátečního historického maxima. Po 17:00 stála na 23,32 Kč za dolar a 28,63 Kč za euro. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

"Zatímco koruna prožívala zimní spánek, na eurodolarovém trhu to žilo," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Z ranních hodnot kolem 1,224 USD/EUR oslabil dolar až na 1,228 za euro, což je jeho nejslabší kurz za poslední čtyři měsíce. Oslabování americké měny vůči euru na světových trzích spolu tak se stagnací koruny k euru vedlo k posílení koruny vůči dolaru, dodal.

Ten, kdo měl počátkem roku dolary a nesměnil je za koruny, ztratil tak podle něj na pohybu kurzu více než pět procent. Představitelé americké centrální banky se nechali slyšet, že úrokové sazby v USA vzrostou možná již jen jednou a že schodek zahraničního obchodu USA může být nebezpečný pro celou světovou ekonomiku, upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

"Koruna je zcela očividně vůči globální krizi důvěry imunní," podotkla. V dalších dnech by se podle ní mohla pokusit ještě o něco dále posunout své maximum. "Napomáhat jí v tom budou nejen dobré parametry české ekonomiky zahraničním obchodem počínaje a přílivem investic konče, ale také sílící přesvědčení, že automobilka Hyundai nakonec skutečně zakotví v ČR," poznamenala.

Důležité bude nyní také čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky. Ekonomové jednotně očekávají ponechání úrokových sazeb, nedávné výroky členů centrální banky však otevřely diskusi o možném snížení sazeb. Levnější úroky by naopak atraktivitu koruny snížily.

Tuzemská měna by měla podle čtvrtletní měnové analýzy Royal Bank of Scotland do března posílit na 28,00 Kč za euro a do konce toho roku může zpevnit až na 27,00 Kč/EUR. Naopak vůči dolaru zřejmě česká koruna podle RBS v první polovině roku oslabí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK