Aktuálně: Poslední souprava Pendolino má poruchu

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. ledna (ČTK) - I poslední souprava supervlaku Pendolino se dnes porouchala. Pro poruchu lokomotivy na trase Praha-Ostrava si museli cestující přestoupit do náhradního vlaku u obce Krasíkov na Olomoucku. Podle personálu vlaku jde o stejnou závadu jako u předchozích souprav, napsal zpravodajský server Aktuálně.cz. Stanovisko Českých drah se zjišťuje.

Softwarová porucha vyřadila z provozu začátkem ledna čtyři soupravy Pendolino. V provozu byl do dnešního dne jediný rychlovlak na trase z Prahy do Ostravy. Šesté Pendolino pokračuje v testování tratí a sedmé čeká na přidělení technického průkazu.

Výrobce Pendolin, italská firma Alstom, podle svého vyjádření v minulém týdnu prý již zná příčinu poruch, které tyto vlaky vyřadily z provozu. Pět souprav pendolin by tak mělo začít jezdit v prvním únorovém týdnu.

České dráhy budou po Alstomu žádat pravděpodobně 600.000 eur (17,2 milionu Kč) jako smluvní pokutu za závady na těchto vlacích. Celkové škody za odstavení vlaků se odhadují na několik desítek milionů korun. ČD prý budou tyto peníze požadovat po svých bývalých manažerech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK