EU prodloužila zákaz dovozu divokých ptáků

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 24. ledna (zpravodaj ČTK) - Veterináři z členských zemí EU dnes prodloužili do konce května zákaz dovozu divokých ptáků v rámci boje proti šíření ptačí chřipky, jak navrhla v pondělí Evropská komise. Zákaz platí od loňského října.

Souběžně byl i prodloužen režim přepravy okrasných ptáků, které lze vozit do EU v počtu nejvýše pěti kusů a podléhají karanténě. Lze se jí vyhnout jedině potvrzením, že pták byl očkován proti ptačí chřipce nebo vyšetřen v minulých deseti dnech s negativním výsledkem.

Komisař pro zdraví Markos Kyprianu dnes sdělil, že od středy bude pobývat v Turecku, jemuž chce takto vyjádřit podporu a solidaritu. Přiveze s sebou skupinu předních evropských veterinářů a epidemiologů, kteří zůstanou pomáhat tureckým kolegům potýkajícím se s případy ptačí chřipky. Ty pak, stále na náklady EU, vystřídá další tým.

Hlavním smyslem komisařovy návštěvy bude zmapovat turecké potřeby, na něž se pak EK pokusí odpovědět, řekl mluvčí Philip Tod. Kyprianu podle něj vyjednává s komisařem pro rozšíření Ollim Rehnem uvolnění dalších osmi milionů eur pro Turecko na tyto účely.

Za poslední měsíc zemřely v Turecku čtyři děti a řada lidí onemocněla poté, co přišli do styku s drůbeží nakaženou smrtícím virem ptačí chřipky H5N1.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK