Koruna dopoledne posunula historický rekord na 28,47 Kč/EUR

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - Česká měna pokračovala ve středu dopoledne ve vylepšování historických maxim vůči euru. Po zahájení na 28,52 Kč za euro se posunula až na 28,47 Kč/EUR a proti úternímu rekordu tak byla o sedm haléřů silnější. Po 11:00 stála na 28,48 Kč/EUR. K dolaru koruna zpevnila o více než deset haléřů na 23,10 Kč/USD; takto silná byla vůči americké měně naposledy loni v květnu. Vyplývá to z informací společnosti Patria Finance.

Důvodem posílení domácí měny jsou zprávy z Polska, kde parlament v noci schválil rozpočet na letošní rok, řekl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Koruna může ještě mírně posílit, poté ale Vlk čeká na trhu narůstání nervozity před čtvrtečním měnovým zasedáním bankovní rady ČNB. "Změna sazeb se nečeká, ale může přijít snížení prognózy inflace či slovní intervence proti silné koruně. Vyloučený ale není ani přímý zásah centrální banky," upozornil Vlk.

Dolar oslabil vůči euru dopoledne na 1,2314 USD/EUR, což mělo za následek výraznější zhodnocení koruny k americké měně.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že spekulace na posílení koruny budou pokračovat, dokud koruna nedosáhne alespoň 28,30 Kč/EUR. "Půjde o spekulativní výkyv, který má jen málo společného s vývojem ekonomiky. Čím rychleji domácí měna posiluje, tím víc investorů se přidává k trendu a podporuje jej," podotkla.

Ekonomové jednotně očekávají ve čtvrtek ponechání úrokových sazeb, nedávné výroky členů centrální banky však otevřely diskuzi o možném snížení. Levnější úroky by naopak atraktivitu koruny snížily. Silná měna zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby. Doplácejí však na ni čeští vývozci, kteří za zboží dostávají méně peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK