Western Union po více než 150 letech skončil s telegramy

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


DENVER 2. února (ČTK) - Posílání telegramů prostřednictvím americké společnosti Western Union je minulostí. Firma tuto službu přestala po 154 letech nabízet a místo toho se nyní věnuje pouze finančním službám. Poslední telegram tak doručila už minulý týden v pátek.

Western Union vznikla v roce 1856, kdy se v ní seskupilo několik menších firem specializujících se na posílání telegramů. Řada z nich vznikla už v roce 1851. Cílem sjednoceného podniku bylo hned od začátku využít žhavé technologické novinky, jakou telegrafické služby tehdy byly.

"Bylo to velmi těžké rozhodnutí, protože jsme si plně vědomi toho dědictví," řekl mluvčí Western Union Victor Chayet. "Je to ale poslední krok v rámci přeměny firmy z komunikační společnosti na podnik finančních služeb," řekl.

Westen Union v roce 1861 zprovoznila první transkontinentální síť, která umožňovala přenos telegrafických zpráv. "V té době to bylo neuvěřitelné a úžasné, asi jako když přišel první počítač. Pro lidi, kteří to moc nechápali, se objevilo kouzlo elektrické síly, která přes celou zemi cestuje po drátech," podotkl profesor historie na Coloradské univerzitě v Denveru Tom Noel.

Tvář společnosti Western Union se ale postupně měnila. V roce 1994 firmu Western Union Financial Services převzala finanční společnost First Financial Management, kterou v následujícím roce za sedm miliard dolarů koupila společnost First Data. Ta asi před týdnem oznámila, že Western Union vyčlení a udělá z ní samostatný podnik.

Zasílání telegramů bylo nejpopulárnější ve 20. a 30. letech minulého století, kdy byla tato forma komunikace na dálku levnější než telefonní hovor. Lidé si zvykli šetřit tím, že místo tečky na konci věty použili slovo "stop". Interpunkční znaménka se totiž platila zvlášť, zatímco slovo "stop" bylo zdarma, uvedla agentura AP.

Telegramem se v roce 1903 ohlašovala první cesta letadlem, a prostřednictvím telegramu byl oznámen také začátek první světové války. Za druhé světové války byl však doručovatel Western Union spatřován s obavami. Ministerstvo války, které bylo předchůdcem dnešního ministerstva obrany, totiž prostřednictvím Western Union rodinám oznamovalo úmrtí jejich blízkých v boji.

S pokrokem techniky a novými způsoby komunikace byla Western Union nucena omezovat počet kurýrů, hlavně v 60. a 70. letech. Pozdější nástup internetu tento proces ještě urychlil. V loňském roce firma doručila jen asi 20.000 telegramů, které zaslaly firmy v rámci oficiálních oznámení mezi sebou. Minulý týden, kdy podnik s telegramy skončil, touto formou komunikovalo jen deset lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK