PwC: Ceny aut v ČR loni rostly a byly o procento nad eurozónou

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. února (ČTK) - Ceny nových osobních aut v České republice se loni zvýšily 0,3 procenta. Kvůli posilování koruny se z úrovně osm procent pod průměrem eurozóny vyšplhaly na jedno procento nad průměr, uvedla analytická firma PricewaterhouseCoopers.

Ceny v tuzemsku podle PwC během roku padaly, ale v posledním čtvrtletí začaly mírně růst. Většina prodejců se přitom loni ve snaze zvýšit prodej uchylovala k akčním nabídkám, v jejichž rámci bylo možné získat zvýhodnění proti ceníkovým cenám až stovky tisíc korun.

Ceny aut v Evropě loni rostly o 3,4 procenta. Diesely přitom zdražily o 3,5 procenta a vozy s benzinovými motory o 3,2 procenta. Vozy na naftu lákají stále více zákazníků. Na konci roku byl jejich podíl na prodeji nových aut 49 procent a podle odborníků dále poroste.

Tradičně nejvyšší ceny má Dánsko, kde je kvůli vysokému zdanění možné koupit auto v průměru o 91 procent dráž než jinde v Evropě. Naopak nejlevněji je ve Švýcarsku, kde jsou auta o osm procent levnější, než je průměr v eurozóně.

Podle údajů Svazu dovozců automobilů loni prodej nových osobních aut v ČR stoupl o 1,3 procenta na 127.376 vozů. Daleko výrazněji pak rostl prodej v kategorii lehkých užitkových automobilů, kde se prodávají i lehce upravené osobní vozy, na které je pak možné uplatnit odpočet DPH. Odbyt v této kategorii podle údajů o prvních registracích stoupl o 35 procent na 39.047 aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK