V Rakousku před prázdninami podražily benzin i nafta

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VÍDEŇ 2. února (zpravodaj ČTK) - Motoristé cestující do Rakouska musejí počítat s vyššími cenami pohonných hmot. U řady čerpacích stanic v alpské republice ceny nafty i nejprodávanějšího benzinu odpovídajícího českému Naturalu stouply ze středy na dnešek až o tři eurocenty (necelých 90 haléřů), napsala agentura APA.

V zemi tak nyní stojí litr benzinu s oktanovým číslem 95 nejvíce 1,13 eura (přibližně 32,20 Kč). Nafta je stále o něco levnější a prodává se až za 1,06 eura (30,20 koruny). Nejlevněji lze pohonné hmoty pořídit v Salcbursku, kde se ceny benzinu pohybují v průměru kolem 0,99 eura (28,2 Kč) za litr a nafty 0,94 eura (26,8 koruny).

Rakouský autoklub ARBÖ kritizuje rozhodnutí distributorů zvýšit ceny pohonných hmot krátce před víkendovým začátkem pololetních prázdnin v Rakousku, kdy se na silnicích očekává extrémně hustý provoz. Upozorňuje, že k němu není důvod, neboť podle expertů je situace na trhu s pohonnými hmotami i přes vysoké ceny ropy stabilní. Začátkem týdne dokonce ceny mírně poklesly.

V České republice se cena benzinu Natural 95 za poslední týden zvýšila o 23 haléřů na průměrných 28,64 koruny za litr. Nafta podražila o 26 haléřů na 28,17 Kč. Od začátku roku benzin podražil o 40 haléřů na litr, cena nafty se zvýšila o 23 haléřů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK