Koruna po poklesu až na 28,56 Kč/EUR zpevnila v závěru na 28,50

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. února (ČTK) - Česká měna pozdě odpoledne posílila na 28,50 Kč za euro, kde stála v 17:30. Na této úrovni obchodování také zahájila. Proti středečnímu závěru tak otevřela slabší o deset haléřů. Během dne poklesla až na 28,56 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna před závěrem zpevnila na 23,57 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

Spekulanti na devizovém trhu dnes navázali na svou středeční skepsi a poslali korunu k ještě slabším hodnotám, uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Závěrečné zpevnění domácí měny vysvětlil dealer Živnostenské banky Ladislav Hozman zavíráním denních pozic, tedy technickými faktory obchodování. "Nepřikládal bych tomu velký význam, nejde o změnu trendu oslabování kurzu," podotkl.

Hozman míní, že pokud se potvrdí překonání hranice 28,50 až 28,55 Kč/EUR, může koruna během několika dnů oslabit k 28,70 Kč za euro. Trh nyní čeká především na páteční zveřejnění prosincového výsledku zahraničního obchodu a zápisu z jednání bankovní rady ČNB. Ten může napovědět, jak byli její členové minulý týden nakloněni snížení úrokových sazeb.

Dolar dnes útočil na hranici 1,2050 za euro, když společné měně nepomohla ani tisková konference po zasedání Evropské centrální banky. Tam její šéf Jean-Claude Trichet naznačil pravděpodobnost zvýšení sazeb příští měsíc o čtvrt procentního bodu, upozornil dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Po 17:00 ale americká měna klesla na 1,2094 USD/EUR.

Koruna v předešlých dnech zpevnila na historické maximum a podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové bylo jen otázkou času, kdy se zejména londýnští spekulanti začnou obávat, že pokračovat ve spekulativních nákupech koruny by mohlo být rizikové. Tuzemská měna podle ní propadne na 28,90 Kč za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK