Zlato vystoupilo na nové 25leté maximum nad 574 dolarů

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 2. února (ČTK) - Cena zlata vystoupila na nové maximum za 25 let nad 574 dolarů za troyskou unci pod tlakem napětí kolem Íránu a vysokých cen ropy. Na nový rekord se dostala i cena platiny a růst zažily i další drahé kovy.

Zlato se během dne vyšplhalo až na 574,60 USD, nejvýše od ledna 1981, a ke konci londýnského obchodování bylo na 573,60 USD proti středečnímu závěru v New Yorku na 569,85 USD. Obchodníci předpokládají, že zlato se v dohledné době dostane k úrovni 600 dolarů.

"Všechno ukazuje na růst," řekl agentuře Reuters Stephen Briggs, ekonom SG Corporate and Investment Banking s poukazem na geopolitické obavy. "Ceny půjdou pravděpodobně výše," dodal.

Platina zpevnila až na 1080 dolarů za unci a i v závěru zůstala vysoko nad středečním závěrem 1073 dolarů. Stříbro se dostalo opět nejvýše za 22 let na 9,92 USD a palladium je na 21měsíčním maximu 304,50 USD za unci.

Nynější mezinárodně politické klima žene investory k nákupům komodit. Vysoká zůstávají ceny ropy a na nové rekordy tento týden rostou i ceny průmyslových kovů jako měď a zinek.

Nejvíce nyní trhy zajímá situace kolem Íránu. Vedení Mezinárodní agentury pro jadernou energii (MAAE) se dnes sešlo ve Vídni, aby rozhodlo, zda předá záležitost íránského jaderného programu Radě bezpečnosti OSN, a předpokládá se, že tento krok schválí. Tak bude otevřena cesta k případným sankcím vůči Teheránu, což bude znamenat prohloubení nejistoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK