Dozorčí rada ČKA schválila převod pohledávky za Setuzou na PGRFL

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. února (ČTK) - Dozorčí rada České konsolidační agentury dnes schválila převod pohledávky státu 4,1 miliardy korun vůči Setuze na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a to za cenu 465 milionů korun stanovenou expertním posudkem. ČTK to řekl člen rady Miloslav Kala (ČSSD). Převod schválený vládou je součástí plánu, podle nějž má stát opět získat vliv v Setuze.

Rada v minulých týdnech jednání o této věci dvakrát přerušila. Proti převodu se stavěl její předseda Vlastimil Tlustý z ODS, který byl ale na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny z rady odvolán stejně jako bývalý poslanec ODS Vladimír Doležal. Návrh na odvolání obou členů předložili poslanci ČSSD. Debata zákonodárců o tomto bodě se změnila v emotivní hádku plnou vzájemného obviňování a silných slov. Spor mezi politiky ČSSD a ODS je mimo jiné o sporné pohledávky pocházející z doby prodeje majetku zkrachovalé Investiční a Poštovní banky.

Tlustý také požadoval prodej dluhu Setuzy ve standardní soutěži. Naopak vláda chce, aby podpůrný fond po koupi pohledávky s její pomocí usiloval o získání podílu v Setuze.

Přeměna pohledávky na akcie ale vyžaduje dohodu a souhlas současných vlastníků potravinářské firmy, kterou nyní prostřednictvím Českého oleje ovládá skupina podnikatelů kolem Tomáše Pitra. Ten počátkem ledna ČTK řekl, že řešením vztahů Setuzy se státem by mohl být spíš prostředník v podobě nového investora.

Přednostní právo na koupi Českého oleje, který ovládá přes 90 procent akcií Setuzy, tak získala PPF Investments. Opce byla sjednána na šest měsíců, během kterých chtějí obě strany vyřešit právě čtyřmiliardovou pohledávku státu za potravinářskou firmou. PPF Investments podle svého vyjádření za pohledávku nabídla 570 milionů korun, tedy o 105 milionů více než zaplatí PGRLF. O koupi vyjádřila zájem také rakouská investiční společnost HMH.

Dozorčí rada ČKA dnes odsouhlasila i záměr převést dalších asi 191 pohledávek za zemědělskými a potravinářskými firmami v celkové výši 1,1 miliardy korun na PGRFL.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK