GM zadá firmám technologické zakázky až za 15 miliard dolarů

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


DETROIT 2. února (ČTK) - Americký automobilový gigant General Motors Corp. převede v rámci takzvaného outsourcingu na jiné firmy zakázky až za 15 miliard dolarů. Kontrakty jsou pětileté, vztahují se na informační technologie a koncern je podle své dnešní zprávy přidělil šesti společnostem. Zhruba polovinu z celkových 15 miliard GM zadal již dnes.

General Motors převádí technologické práce na jiné firmy proto, že se pokouší snížit náklady a restrukturalizovat své aktivity. Kontrakty dnes zadal firmám Electronic Data Systems, Hewlett-Packard a International Business Machines z USA, francouzské Cap Gemini, divizi Covisint ze skupiny Compuware a indické společnosti Wipro.

K zakázkám přimělo General Motors to, že mu dohoda s EDS vypršela v červnu, deset let poté, co se EDS oddělila od GM. Koncern dodal, že s ním EDS bude mít méně práce než dříve a EDS uvedla, že na pět let dostala zakázky za 3,8 miliardy dolarů. EDS předpokládá, že včetně dalších objednávek u ní GM ročně utratí 1,2 až 1,4 miliardy dolarů.

Automobilka dodala, že Hewlett-Packard a Cap Gemini si nynější práci pro GM rozšíří. HP odhaduje, že dostal na pět let práci za 700 milionů dolarů a indická Wipro zakázky odhaduje na 300 milionů.

GM odmítla uvést, kolik převedením kontraktů na externí dodavatele ušetří. Outsourcing zahrne počítačové práce, podporu pro vývoj produktů, výrobu i dodavatelský řetězec i pro finanční služby divize GMAC. Automobilka se letos chystá také přidělit kontrakty v telekomunikacích, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK