ČSÚ: Ceny pohonných hmot v předchozím týdnu opět vzrostly

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v týdnu do pondělí 30. ledna opět stoupaly. Nejprodávanější benzin Natural 95 a motorová nafta podražily v průměru o 30 haléřů, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Cena Naturalu v pondělí vystoupala na 28,53 Kč za litr, cena motorové nafty na 28,23 Kč za litr. Bezolovnatý benzin Special 91 zdražil o 21 haléřů na 27,95 Kč za litr.

Pouze o haléř se tentokrát zvýšila cena LPG, a to na 16,12 Kč za litr.

Ceny pohonných hmot reagují zejména na vývoj cen ropy a ropných produktů ve světě. Ropa v minulých dnech zdražovala kvůli obavám z globálních problémů s dodávkami. Uprostřed tohoto týdne se ale po rychlém výstupu k 69 dolarům za barel začala její cena výrazně snižovat a ve čtvrtek večer spadla na dvoutýdenní minimum pod 65 dolarů za barel. Vlnu odchodů spekulativních investorů z trhu nastartovaly údaje o růstu zásob v USA.

Podle pondělních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot rovněž sleduje, se cena Naturalu za poslední týden zvýšila o 23 haléřů na průměrných 28,64 koruny za litr. Nafta podražila o 26 haléřů na 28,17 Kč.

Od začátku roku benzin podražil o 40 haléřů na litr, cena nafty se zvýšila o 23 haléřů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK