Míra inflace v zemích eurozóny v lednu vzrostla na 2,4 pct

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 3. února (ČTK) - Míra inflace v zemích eurozóny v lednu podle prvního rychlého odhadu vzrostla na 2,4 procenta. Oznámil to statistický úřad Evropské unie Eurostat. Výsledek je přesně v souladu s odhady analytiků.

Lednový růst znamená další zrychlení tempa proti prosinci, kdy mělo 12 členů eurozóny inflaci 2,2 procenta. Růst cen v eurozóně se měří indexem spotřebitelských cen měnové unie (MUICP) a rychlý odhad nezahrnuje žádné bližší údaje ani data za každou zemi zvlášť.

Pokračující růst inflace bývá jedním z důvodů ke zvýšení základních úrokových sazeb. Základní úrok je nyní v eurozóně na 2,25 procenta, kam ho Evropská centrální banka zvýšila v prosinci loňského roku. Ve čtvrtek sazby nechala beze změn, ale naznačila, že je připravena je zvýšit.

Rychlý odhad inflace zahrnuje historická data a částečně také informace o cenovém vývoji v posledních měsících. Rychlý odhad je podle historického srovnání zpravidla velmi přesný, jen výjimečně se index později liší o více než desetinu procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK