ČNB pro letošek čeká deficit veřejných financí 2,2 procenta HDP

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února (ČTK) - Deficit veřejných financí by měl letos dosáhnout 2,2 procenta. V nové inflační prognóze to odhaduje Česká národní banka. V příštím roce by měl schodek vzrůst na 2,8 procenta. Banka tak odhaduje nižší deficity než ministerstvo financí. ČR by s těmito schodky plnila podmínky pro přijetí eura.

Rozpočtová politika státu by letos podle ČNB měla na ekonomickou aktivitu působit neutrálně. "V roce 2007 bude fiskální politika mírně přispívat k rychlejšímu růstu ekonomiky," uvedla banka v prognóze.

Podmínkou přijetí společné evropské měny je, aby deficity nepřekračovaly tři procenta HDP. ČR se ke splnění této podmínky zavázala od roku 2008, aby mohla euro přijmout v roce 2010.

Kvůli rychlejšímu než očekávanému růstu ekonomiky však ČR plní povolenou výši deficitu veřejných financí již třetím rokem. V roce 2004 činil schodek tři procenta HDP, předběžný odhad resortu financí pro loňský rok je 2,8 procenta HDP.

Ministr financí Bohuslav Sobotka v lednu odhadl, že by snižování deficitu mohlo pokračovat i letos. Oficiální prognóza MF v konvergenčním programu však stále počítá s deficitem 3,8 procenta HDP letos a 3,3 procenta HDP v příštím roce.

V klíčovém roce 2008 by měl schodek podle plánu činit 2,7 procenta HDP. To se příliš nelíbí Evropské komisi, která volá po rychlejším snižování deficitů. Podle ekonomů by stát při současném téměř pětiprocentním růstu ekonomiky neměl vykazovat schodky vůbec žádné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK