Firmy zřejmě budou muset se zaměstnanci projednávat stav podniku

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února (ČTK) - Firmy by nově měly mít povinnost projednat se zaměstnanci například ekonomickou situaci podniku nebo změny v organizaci práce. Sněmovna znovu schválila vládní novelu zákoníku práce, která s touto změnou počítá. Názor Senátu, že by se povinnost měla týkat jen firem, jež zaměstnávají nejméně 20 lidí, poslanci odmítli. Zákon posoudí ještě prezident.

Novela ukládá zaměstnavatelům v souladu se evropskou směrnicí povinnost projednat s pracovníky nejnovější stav a strukturu zaměstnanců. Podle platného stavu o tom zaměstnavatel zaměstnance jen informuje. Senátoři novele vytýkali především to, že nerespektuje rozlišení podniků v evropské směrnici.

Podle senátora Jiřího Nedomy (ODS) nové požadavky neúnosně zatíží malé podniky. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) oponoval tím, že stejné právo na informace o tom, co se ve firmě děje, by měli mít všichni zaměstnanci.

Zaměstnavatel je podle zákoníku práce povinen informovat zaměstnance mimo jiné o své ekonomické a finanční situaci a o důsledcích činnosti podniku na životní prostředí a jeho ekologických opatřeních. Nově by k tomu měly podle novely přibýt informace o nejnovější činnosti a pravděpodobném vývoji firmy.

Novela také upravuje vztah mezi důvěrnými informacemi podle zákoníku práce a informacemi chráněnými podle zvláštních právních předpisů. Novela má také osvobodit případné spory o informování a projednávání od soudních poplatků.

Zásadní proměnou možná brzy projde celý zákoník práce. Vládní návrh nového zákoníku je ve sněmovně před schvalováním. Spornou předlohu asi společně prosadí sociální demokraté a komunisté. Rozhodující hlasování zákoník čeká zřejmě příští týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK