Výkon elektráren na vítr v EU loni stoupl téměř o pětinu

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února (ČTK) - Instalovaný výkon větrných elektráren v Evropské unii v minulém roce stoupl o 18 procent na rekordních 40.504 megawattů (MW). Největší přírůstek zaznamenaly evropské velmoci ve větrné energetice Německo a Španělsko. Vyplývá to z aktuálních údajů Evropské asociace pro větrnou energii (EWEA). Celkový obrat výroby větrných turbín loni podle EWEA dosáhl zhruba šesti miliard eur (asi 170 miliard korun).

"S rekordním instalovaným výkonem 6183 MW v roce 2005 větrná energetika dosáhla s pětiletým předstihem cíle Evropské komise pro rok 2010, který byl 40.000 MW," uvedl prezident EWEA Arthouros Zervos. Celkový podíl výkonu větrných elektráren v EU je tak zhruba šest procent. Téměř pětinové podíly drží vodní a jaderné elektrárny, více než 55 procent kapacity je instalováno v tepelných zdrojích.

Podle Karla Polaneckého z Hnutí Duha nebudou nikdy větrné elektrárny jediným ani rozhodujícím zdrojem elektřiny. "Mohou ale podstatně omezit exhalace a zároveň snižují závislost ekonomiky na uhlí a uranu. Trend postupně přijde také k nám. Čím dříve to bude, tím větší šanci proniknout poté i na mezinárodní trhy v tomto perspektivním odvětví mají české podniky," uvedl.

S instalovanými 18.428 MW drží největší podíl na evropském výkonu Německo, výkon zhruba 10.000 MW je ve Španělsku. Mezi další významné státy patří v tomto ohledu Dánsko, Itálie, Velká Británie, Nizozemsko a Portugalsko.

V České republice loni stoupl podle EWEA výkon o polovinu na 26 MW, podíl na celkové kapacitě je zhruba 0,1 procenta. Na tuzemské výrobě má energie z větru podíl 0,01 procenta. Stejným tempem jako v ČR na 186 MW stoupl loni výkon v nových deseti členských státech EU. Vyšší výkon než ČR má z těchto zemí Polsko a Estonsko.

V uplynulých deseti letech rostla celková kapacita ve větrných elektrárnách v EU ročně 32procentním tempem. Od roku 1990 stoupl instalovaný výkon téměř stonásobně. Větrné elektrárny v unii by podle EWEA při průměrných povětrnostních podmínkách mohly za rok vyrobit 83 terawatthodin (TWh) elektřiny, což představuje téměř tři procenta evropské spotřeby v roce 2004 a loňskou výrobu v České republice.

Objem i podíl elektřiny vyrobené z větru v ČR by měl v příštích letech růst. Ministerstvo životního prostředí odhaduje do pěti let nárůst výkonu až na 40násobek a investice do oboru mají dosáhnout přes 13 miliard korun. "V současné době se předpokládá nárůst instalovaného výkonu větrných elektráren pracujících do distribuční i přenosové soustavy v roce 2007 na zhruba 530 MW a v roce 2010 na zhruba 800 MW," uvedla již dříve mluvčí provozovatele přenosové soustavy ČEPS Jitka Matisková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK