ČSSD chce, aby dozorčí rada ČKA musela provádět rozhodnutí vlády

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února (ČTK) - Sociální demokrat Alfréd Michalík chce, aby dozorčí rada České konsolidační agentury (ČKA) byla povinna realizovat rozhodnutí vlády o převodu některých pohledávek nebo majetku. Nové povinnosti ČKA dnes Michalík navrhl v nesouvisející novele zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců. O jeho pozměňovacím návrhu bude sněmovna hlasovat zřejmě již příští týden.

"Cílem návrhu je zcela jednoznačně stanovit pravomoci a povinnosti členů dozorčí rady pro takové případy, kdy se převádí některé pohledávky nebo majetek z rozhodnutí vlády," řekl Michalík. Vysvětlil, že členové dozorčí rady pak budou povinni tento krok provést, aniž by nesli důsledky v případě nějakého zpochybnění.

Michalík tak reaguje na současné rozpory v ČKA, které vyvrcholily odvoláním předsedy dozorčí rady agentury Vlastimila Tlustého a člena rady Vladimíra Doležala (oba ODS) ze svých funkcí. Jejich odvolání navrhli poslanci ČSSD. Sněmovna je ve čtvrtek odvolala.

Jádrem sporu mezi politiky ČSSD a ODS jsou sporné pohledávky pocházející z doby prodeje majetku zkrachovalé Investiční a Poštovní banky. Pohledávky, které stát od banky koupil za 11,1 miliardy Kč, chtěl podle Tlustého ministr financí Bohuslav Sobotka prodat zpět ČSOB za korunu. Dozorčí rada ČKA se ale vůči této transakci postavila. Tlustý chystaný obchod označil za přípravu trestného činu. Ministra financí by měla podle Tlustého kvůli převodu pohledávek z ČKA vyšetřovat policie.

ČSSD navrhla Tlustého z rady odvolat proto, že není vůči agentuře loajální a otevřeně prý bojuje s vládou. Tlustý se hájí tím, že jako předsedovi dozorčí rady ČKA mu byly předloženy podklady zakládající podezření z přípravy trestného činu, a to osobou ministra financí. Tlustý podle svých slov nemohl jednat jinak, než informovat veřejnost a orgány činné v trestním řízení.

Nyní se spekuluje o tom, že Tlustého a Doležala by měla v radě nahradit komunistka Zuzka Rujbrová a sociální demokrat Miroslav Svoboda. Nové členy rady budou poslanci volit na březnové schůzi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK