Rekordní zahraniční obchod posílil korunu na 28,45 Kč/EUR

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února (ČTK) - Česká měna posílila o osm haléřů na 28,45 Kč/EUR. Důvodem byly překvapivě příznivé výsledky zahraničního obchodu a posilování okolních měn ve střední Evropě, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna oslabila na 23,70 Kč/USD.

Zahraniční obchod skončil v prosinci v deficitu 3,9 miliardy Kč, zatímco trh očekával sedmimiliardový schodek. Za celý rok dosáhla obchodní bilance prvního přebytku v historii České republiky, a to 41,9 miliardy Kč. Meziroční zlepšení tak dosáhlo téměř 70 miliard korun.

Centrální banka dnes rovněž zveřejnila zápis z lednového měnového jednání. Pro ponechání sazeb beze změny hlasovali čtyři členové rady, dva byli proti. Podle Vlka se tak potvrdila pozice ČNB, která vyčkává na další vývoj kurzu koruny, a případně může zakročit nižšími sazbami.

Podle expertů by měla koruna v dalších dnech začít oslabovat a postupně se dostane až k 29 korunám za euro. Poté se však vývoj otočí a ke konci roku by kurz mohl být na novém historickém maximu 27,90 Kč/EUR, odhadla Markéta Šichtařová z Next Finance.

Americký dolar dnes posílil díky lepším číslům z trhu práce. Ostatní zveřejněná data byla mírně horší, ale pozitivní náladu investorů nijak nenarušila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK