MfD: Projekt pro nezaměstnané ohlášený premiérem dosud nezačal

04.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 4. února (ČTK) - Projekt na snížení nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji, který ohlásil premiér Jiří Paroubek, se zatím nerozběhl. Předseda vlády při své lednové návštěvě Ostravy prohlásil, že stát bude od února prostřednictvím úřadů práce přispívat na mzdy lidem ochotným pracoval alespoň na půl úvazku pro neziskové organizace. Vláda ale dosud projekt neschválila, píše moravskoslezská příloha Mladé fronty Dnes.

"Od projektu očekáváme pokles nezaměstnanosti. Rozběhnout by se měl už od února," tvrdil Paroubek. Pokud by projekt uspěl, měl se rozšířit i do dalších krajů. O nápadu, který má změnit život řady lidí, se ale dosud jen mluví.

Například ředitel ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček v lednu odhadoval, že díky projektu zaměstná až sto lidí. Nevzal nikoho. Podle projektu by nemocnice platila ze svých prostředků jen část mzdy nových zaměstnanců, zbytek peněz by dostávala od úřadu práce. "Počítali jsme s tím, že začneme přijímat zaměstnance začátkem února, ale žádné peníze pro ně jsme zatím nedostali," řekl mluvčí nemocnice.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí dosud projekt neschválila vláda. Mluvčí vlády Lucie Orgoníková naopak pro MfD uvedla, že zdržení projektu nezavinila vláda, ale ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, který musí návrh předložit k projednání.

"Vláda by se měla projektem Občanská společnost zabývat ve středu. Pokud ho schválí, měl by se rozběhnout od prvního března. To ale neznamená, že by se v praxi nemohl rozběhnout dříve," řekla Orgoníková.

Projekt počítá s tím, že lidé si v neziskových organizacích vydělají více, než kolik dostávají na podporách z úřadu práce. Měsíčně by mohli získat až kolem 7000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK