Loňská produkce medu 8400 tun byla za posledních pět let nejvyšší

05.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. února (ČTK) - Tuzemská produkce medu loni meziročně vzrostla o osm procent na zhruba 8400 tun a byla nejvyšší v posledních pěti letech. "Je to solidní nadprůměr," uvedl k dosaženému objemu tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. V některých oblastech byl podle něj rok pro včelaře dobrý, někde si ale ztěžovali na spíše slabší sezonu. Obecně byl problémem včelařství pokles výkupních cen.

Zatímco v roce 2004 se podle Peroutky pohybovaly v průměru asi kolem 50 korun za kilogram, loni nepřesahovaly 40 korun. Světlé nektarové medy přitom byly za méně než 30 korun. To je cena pomalu rovnající se ceně cukru, jímž chovatelé med včelám nahrazují, podotkl Peroutka s tím, že jde o likvidační úroveň úhrady.

Ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že problémem je větší konkurence levných dovážených medů, zejména z Číny. Podle Peroutky však jde spíš o psychologický efekt. Do roku 2004 bylo určité embargo na dovozové medy z Číny a jeho uvolnění využili obchodníci k nátlaku na pokles výkupních cen. Skutečný dovoz z Číny do EU prý není vysoký.

Spotřebitelské ceny zůstávají přibližně stejné, uvedl dále Peroutka. Nektarový med je k dostání za něco přes 100 korun za kilogram a medovicový stojí kolem 120 korun. Někdy se objevují i maloobchodní ceny výrazně nižší, bývá to ale směs českého a zahraničního medu, řekl tajemník.

Svaz předpokládá, že pokud se ekonomika chovu nezlepší, ubude letos včelstev. Po solidním loňském roce má totiž značná část včelařů med doma a počítá s prodejem na konci zimy. Pokud neprodají za solidnější cenu, zásoby medu povedou k tlaku na omezení chovu.

Počet včelstev v posledních letech kolísá a loni činil 551.000. Včelařů v Česku ubývá a loni jich bylo něco přes 50.000. Svaz reprezentuje asi 97 procent chovatelů včel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK