CzechInvest: Podnikatelé mají velký zájem o program Profese

05.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. února (ČTK) - Malí a střední podnikatelé mají velký zájem o dotační program Profese, který je zaměřen na školení a rozvoj pracovníků firem. Ve druhém kole přijímání žádostí o dotace z toho programu, které skončilo v úterý, agentura CzechInvest evidovala 115 přihlášek, přičemž více než polovinu žádostí podali podnikatelé z Moravy. Na druhé kolo programu Profese má agentura k dispozici 100 milionů korun.

Generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda řekl, že regionální kanceláře agentury v Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji dohromady evidují 64 projektů, které se ucházejí o finanční podporu z tohoto programu. "Je vidět, že si tamní podnikatelé uvědomují, jakou cenu pro ně mají kvalitní a vzdělaní zaměstnanci. Firmy zatím investovaly spíše do nákupu strojů nebo výstavby budov," poznamenal Hruda.

V prvním kole podali podnikatelé 103 žádostí do programu Profese, na který je vyčleněno celkem 256 milionů korun. "Na druhé kolo výzvy v programu Profese bylo uvolněno 100 milionů korun. Ještě letos ale vyhlásíme i třetí kolo, a celkem tak podnikatelům v tomto roce rozdělíme 175 milionů korun," uvedl Hruda.

Program Profese je součástí Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. O dotace se mohou ucházet podnikatelské subjekty ze sektoru průmyslu a navazujících služeb. "Podpora ve výši 80 tisíc korun až tři miliony korun je poskytována až do výše 70 procent uznatelných nákladů projektu," uvedla mluvčí CzechInvestu Jana Víšková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK