Provoz na přechodu Cínovec bude pro kamiony pouze v jednom směru

05.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ÚSTÍ NAD LABEM 5. února (ČTK) - Provoz na česko-německém hraničním přechodu Cínovec bude pro nákladní automobily zřejmě od března pouze v jednom směru. Na saské straně totiž budou technici opravovat přístupovou komunikaci k přechodu, proto Německo požádalo ČR o snížení provozu na Cínovci. "Omezení potrvá do zprovoznění úseku dálnice D8 mezi Ústím nad Labem a hranicemi," řekla mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková.

Vozy o hmotnosti přes 12 tun budou jezdit do Německa přes Cínovec a zpět přes Rumburk na Děčínsku nebo Vojtanov na Chebsku. Po uvedení hraničních úseku dálnice D8 na české a A17 na německé straně budou nákladní automobily jezdit přes přechod na dálnici. "Termín zprovoznění D8 je prosinec 2006," dodala Žižková.

Původně navrhovalo Německo, aby vozy jezdily do ČR přes Cínovec a do SRN přes Horu Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Proti tomu se postavil Ústecký kraj. "Vzhledem k velkému spádu silnice směrem na Cínovec, rozestavěnosti průtahu Chomutovem a dostavbě silnice I/13 u Chomutova, bylo po mnoha jednáních rozhodnuto, že rozložení dopravy musí být jiné," popsala Žižková.

Německo, které o snížení provozu na Cínovci jedná s ČR od listopadu 2005, by mělo podle Žižkové nyní vypracovat kompletní technické podklady a předložit je českému ministerstvu dopravy. "Problémy jsou jízdy z okolí Drážďan do Teplic, Ústí, Chomutova a okolí, kde dopravci by byli nejvíce postiženi objížďkou," uvedla mluvčí.

Omezení na Cínovci mělo podle původního návrhu Saska začít platit již od ledna. "Nyní to vypadá, že omezení začne platit nejdříve od března," dodala Žižková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK