MfD: České hospodářství mohlo být podle Švejnara úspěšnější

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. února (ČTK) - Česká ekonomika je dnes na světové koleji, Česko je integrované do světových struktur, má fungující tržní ekonomiku a vysoký hospodářský růst. Podle ekonoma Jana Švejnara však mohl být blahobyt a životní standard Čechů dnes vyšší, napsala Mladá fronta Dnes.

Švejnar ve svém hodnocení 15 let kapitalismu v České republice uvádí, že zásadní roli v tuzemském ekonomickém vývoji sehrál způsob prvotního rozdělení majetku. Kuponová privatizace podle něj vyžaduje silný fungující právní systém a efektivní dohled, jinak nemůže být úspěšná. A tento systém v Česku chyběl, což umožňovalo tunelování privatizovaných firem, dodal Švejnar.

V oblasti výkonu ekonomiky Česko podle posledních údajů Eurostatu postoupilo z počátečních 70,1 procenta pouze na 72,7 procenta průměru Evropské unie. Česká ekonomika jako jediná v regionu prodělala recesi a v mezinárodní soutěži je v dlouhodobém srovnání spíše pomalejší.

Normální tržní vývoj podle Švejnara vede k tomu, že majetek shromažďují ti nejschopnější. Pokud tomu tak není, je výsledkem nedokonalé rozdělení kapitálu a pomalejší růst. V Česku navíc lidé byli svědky zcizování majetku bez jakéhokoliv postihu. To přineslo podezíravý postoj lidí k majetku, rovnostářské myšlení a vysoké voličské preference levice. Podle Švejnara tak bude ještě nějakou dobu trvat, než společnost plně ocení výhody plynoucí z dobře fungujícího tržního systému.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK