Ceny ropy vzrostly po událostech kolem Íránu o 1,5 procenta

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SYDNEY 6. února (ČTK) - Ceny ropy zahájily obchodování růstem o zhruba 1,5 procenta a americká ropa se dostala nad 66 dolarů za barel. Trh reagoval na to, že Írán o víkendu zahájil kroky k obohacování uranu a omezil přístup inspektorů na svá jaderná zařízení poté, co byl jeho problém poslán k řešení Radě bezpečnosti OSN.

Americká lehká ropa vystoupila v australském Sydney až o 1,25 dolaru a později zaznamenávala asi dolarový přírůstek s cenou kolem 66,35 USD za barel. Oživila tak z propadu minulého týdne o celkem 3,5 procenta.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v sobotu rozhodla předložit problém íránského jaderného programu Radě bezpečnosti OSN. To otevírá možnost vyhlášení mezinárodních sankcí OSN vůči Teheránu. Ten reagoval oznámením, že obnoví proces obohacování uranu a ukončí působení mezinárodních inspektorů ve svých zařízeních.

Teherán sice ujišťuje, že nebude v politice využívat ropné zbraně, trh však chová obavy z narušení dodávek z této země. Ta je čtvrtým největším exportérem ropy na světě.

Ke geopolitickým nejistotám se připojily i výhrůžky z Venezuely. Tamní prezident Hugo Chávez po zhoršení diplomatických vztahů s USA pohrozil že by po americkém přerušení styků mohl uzavřít venezuelské rafinerie na americkém pobřeží Mexického zálivu a přestat prodávat Američanům ropu. Přitom konflikt vyvolala vyhoštěním diplomata Venezuela a USA nenaznačily, že by hodlaly vztahy přerušit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK