Japonské akcie díky statistice nejvýše za pět let, dolar klesl

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 6. února (ČTK) - Japonské akcie na počátku nového týdne rostly a vyšplhaly se nejvýše za pět a půl roku. Optimismus na burze vyvolaly statistické údaje, které podnítily zájem o akcie Fuji Heavy Industries a dalších firem s výhledem růstu zisku. Index Nikkei si připsal 88,12 bodu, tedy 0,53 procenta, a uzavřel na 16.747,76 bodu.

Podle dnešní zprávy index předstihových ukazatelů, který naznačuje, jak se bude vyvíjet ekonomika v příštích šesti měsících, v prosinci prudce vzrostl na 80 bodů z listopadových 54,5 bodu. Zpráva ukázala, že japonská ekonomika bude v příštích měsících expandovat. Analytici upozorňují, že trhy nyní bude nejvíc zajímat, zda firmy budou při zveřejňování čtvrtletních výsledků hospodaření také zlepšovat odhady hospodaření.

Dolar dnes v Asii zamířil dolů. Zůstal však v blízkosti sedmitýdenního maxima k jenu díky příznivé zprávě o vývoji nezaměstnanosti v USA, která podpořila naději na další růst sazeb. Míra nezaměstnanosti v USA v lednu klesla na 4,7 procenta a byla nejníže za čtyři a půl roku.

V závěru obchodování dolar k jenu klesl o 0,3 procenta na 118,50 JPY. Euro k dolaru nepatrně stouplo na 1,2028 USD z pátečních newyorských 1,2020 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK