Německo zažívá stávku pracovníků veřejné správy

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 6. února (zpravodajka ČTK) - Pracovníci veřejné správy v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko dnes vstoupili do neomezené stávky. Bojují tím proti krácení svých platových výhod a proti prodlužování pracovního týdne ze 38,5 na nejméně 40 hodin týdně. Jde o největší stávku pracovníků veřejné správy za posledních 14 let, na jihozápadě Německa nefunguje například odvoz odpadu, stávkuje nemocniční personál, pracovníci čističek odpadních vod, školky nebo obecní úřady. Odbory odhadují, že ve stávce je nyní 10.000 lidí.

Odborový svaz ver.di chce stávkou, která se má ještě tento měsíc rozšířit do dalších spolkových zemí, zachovat pracovní týden v rozsahu 38,5 hodiny pro 220.000 pracovníků komunální správy zhruba desetimilionového Bádenska-Württemberska. Obává se, že prodloužení pracovní doby povede nakonec k propuštění zhruba 6000 lidí v této spolkové zemi.

"Na jedné straně máme (v Německu) co do činění s pěti miliony nezaměstnanými, ale na druhé straně přecházejí zaměstnavatelé k jednostrannému prodlužování pracovní doby u nových zaměstnanců," stěžoval si dnes v rozhlasové stanici NDR Inforadio šéf odborového svazu ver.di Frank Bsirske.

Zemští premiéři nejen v Bádensku-Württembersku ale namítají, že na zachování výhod pro veřejnou správu zkrátka nejsou v zemských rozpočtech peníze.

V Bádensku-Württembersku přestal na zatím neomezenou dobu fungovat odvoz odpadu, stanice veřejné dopravy se neuklízejí. Ve Stuttgartu funguje jen odvoz nemocničního odpadu. Odbory se připravují na několikatýdenní stávku; tvrdí, že budou stávkovat tak dlouho, dokud zaměstnavatelé od prodlužování pracovní doby neustoupí. "Proč by mladý člověk nemohl pracovat o hodinu a půl týdně déle, to nikdo vysvětlit neumí," odsoudil stávku zemský ministr financí Gerhard Stratthaus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK