Americké akcie šly dopoledne oběma směry kvůli smíšeným faktorům

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 6. února (ČTK) - Americké akcie šly dopoledne na Wall Street oběma směry pod vlivem smíšených faktorů. Vyšší ceny ropy obnovily obavy z budoucích firemních zisků, ale díky lepším doporučením od analytiků makléřských firem posílily akcie společností Alcoa Inc. a Nike Inc.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SEČ, vzrostl o 0,1 procenta na 10.803,2 bodu. Index trhu Nasdaq se v poledne o 0,1 procenta snížil na 2260,3 bodu.

Obavy z posledních čtvrtletních výsledků dolehly na zdravotní pojišťovny poté, co Humana Inc. nezvýšila výhled a přinesla tržby nižší, než finanční trh očekával. Emise pojišťovny klesla o 2,9 procenta na 53,30 dolaru a stáhla s sebou dolů i další tituly z odvětví. Oslabily například emise pojišťoven Aetna a Cigna.

Akcie hutního koncernu Alcoa rostly poté, co emise dostala lepší doporučení od analytiků JP Morgan. Nike šla nahoru díky příznivější známce od analytiků UBS.

Ceny ropy se vydaly vzhůru poté, co Írán obnovil obohacování uranu a vyvolal obavy, že může omezit ropný export. Země je druhý největší producent ropy v kartelu ropných exportérů OPEC. Svět se bojí, že by Írán mohl zneužít obohacený uran k výrobě atomové bomby.

Barel americké lehké ropy před polednem podražil o 43 centů na 65,80 dolaru. Ekonomové připomínají, že dražší ropa má na ceny akcií zpravidla negativní vliv s výjimkou ropných firem, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK