Pře o "Bio" skončila smírem, Danone musela zveřejnit prohlášení

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. února (ČTK) - Na smírném řešení sporu kvůli užití značky Bio se dohodla společnost Danone s firmou Pro-Bio, zpracovatelem a dodavatelem ekoproduktů. Danone dnes podle dohodnutých podmínek vydala prohlášení, v němž mimo jiné lituje, pokud vyvolala použitím pojmu klamný dojem u spotřebitelů.

Danone v letech 1996 až 2000 vyráběla a prodávala v České republice jogurt pod názvem BIO Bifidus Aktiv, který nebyl produktem ekologického zemědělství. Tato značka podle firmy nebyla použita úmyslně za účelem klamání spotřebitelů a vytváření dojmu, že jde o výrobek ekologického zemědělství. "Pokud přesto bylo u spotřebitelů vyvoláno klamné zdání, že jde o výrobky ekologického zemědělství, pak společnost Danone, a.s., toho lituje," uvádí se v prohlášení.

Spor vypukl na konci 90. let, kdy Pro-Bio neúspěšně žádala firmu Danone, aby pojem Bio na zmíněných jogurtech nepoužívala. Podle Pavla France z Ekologického právního servisu, který Pro-Bio zastupoval, šlo o parazitování na pověsti bioproduktů.

Pak se Pro-Bio spolu s Kontrolou ekologického zemědělství obrátila na soud s žalobou za nekalou soutěž a klamání spotřebitele. Nejdřív prohrála u Městského soudu v Praze, pak ale uspěla u Vrchního soudu a napodruhé i u Městského soudu v Praze, který kauzu dostal zpět, řekl Franc. Danone se odvolala opět k Vrchnímu soudu, ale nakonec nabídla smírné řešení, dodal.

Podle Danone byl zmíněný spor založen na tom, zda bylo možné označovat potraviny nepocházející z ekologického zemědělství označením "Bio", přičemž v té době chyběla odpovídající jednoznačná legislativa. Výrobky BIO firma přestala vyrábět ve druhé polovině roku 2000, zatímco zákon o ekologickém zemědělství vstoupil v platnost v lednu 2001, tedy dlouho po ukončení jejich výroby, uvedl ředitel pro korporátní záležitosti Danone Miloš Štafen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK