Japonské akcie mírně klesly, investoři sledují výsledky

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 7. února (ČTK) - Akcie na tokijské burze mírně sestoupily z pondělního maxima za pět a půl roku. Investoři sledovali především firmy, které v této době zveřejňují čtvrtletní výsledky. Na devizovém trhu dolar mírně klesl, zůstal však v blízkosti sedmitýdenního maxima k jenu a měsíčního vrcholu k euru. Index Nikkei 225 v závěru klesl o 0,16 procenta na 16.720,99 bodu. V pondělí přitom vystoupil nejvýše od srpna 2000.

Investoři na burze dnes prodávali akcie firem, jejichž čtvrtletní výsledky je nezaujaly, například firmy Nikon. Beze změn vyčkávaly na dnešní zveřejnění výsledků akcie největší automobilky Toyota.

Dolar se pohyboval v blízkosti několikatýdenních maxim a čerpal podporu z posledních vyjádření centrální banky USA. Prezident Federální rezervní banky v Dallasu Richard Fisher řekl, že od Fedu očekává plnou kontrolu nad inflací. To na trhu posílilo přesvědčení, že USA budou zatím dál zvyšovat úrokové sazby.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru klesl na 1,1983 USD z pondělního závěru v USA na 1,1959 USD. K jenu oslabil na 118,85 z předchozích 119,01 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK