Ve Francie protesty proti snazšímu propouštění

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 7. února (zpravodaj ČTK) - Francouzské odborové a studentské organizace svolaly na dnešek na 150 manifestací proti záměru vlády zavést nový typ pracovní smlouvy, která má usnadnit přijímání mladých lidí do práce, ale může být během dvou let rozvázána bez udání důvodu. Odbory až na malou výjimku nesáhly ke stávkám. O uzákonění nových smluv dnes jedná parlament.

Provoz byl dnes nejméně na dvě hodiny zastaven na pařížském letišti Orly, ale důvodem byl pracovní spor. Kvůli novému typu pracovní smlouvy vyhlásila stávku jedna větev železničářských odborů na jihu země.

Nové smlouvy prosazuje především premiér Dominique de Villepin, který v nich vidí možnost snížit nezaměstnanost mladých lidí. Ta v kategorii do 25 let činí skoro 23 procent. Odbory a levicová opozice poukazují na to, že nové smlouvy zvýší sociální nejistotu. Vůdce socialistů François Hollande mluví o "celkové demontáži zákoníku práce".

V průzkumech se nadpoloviční většina dotázaných vyslovila k novým smlouvám kriticky a dvě třetiny považují dnešní mobilizaci za oprávněnou.

Účast na dnešních manifestacích bude testem pro Villepina i pro odbory. Generální tajemník Všeobecné konfederace práce (CGT) Bernard Thibault už dnes ale varoval, že "u dnešních akcí nezůstane".

O nových pracovních smlouvách dnes bude jednat Národní shromáždění. Villepin naznačil, že v případě obstrukcí opozice by se mohl uchýlit k ústavnímu článku, který umožňuje schválit text bez hlasování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK