MI rozdělí 200 milionů Kč na podporu internetu mezi 47 projektů

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. února (ČTK) - Ministerstvo informatiky (MI) rozdělí letošní dotaci 200 milionů korun na podporu rozvoje vysokorychlostního internetu mezi 47 projektů. Sdělila to mluvčí Klára Volná. Celkem se do výběrového řízení přihlásilo na 300 uchazečů.

Státní podporu pocházející z prodeje státního podílu v Českém Telecomu bude čerpat 26 projektů zaměřených na výstavbu infrastruktury, 12 akcí na podporu nových služeb a aplikací, které vysokorychlostní internet využívají, a devět marketingových a osvětových projektů. Výběrové řízení vyhodnotilo čtrnáctičlenné odborné Fórum pro vysokorychlostní internet a výsledky následně schválila ministryně informatiky Dana Bérová.

Mezi podpořené projekty patří například vybudování bezdrátového vysokorychlostního internetu v obci Běhařov, podpora vysokorychlostního připojení k internetu v Hřensku a vybudování optické přístupové sítě na sídlišti v Lysé nad Labem. Uspěl rovněž systém objednávání pacientů přes internet Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, archivace a zpřístupnění dokumentů Národní digitální knihovny prostřednictvím centrálního datového úložiště a multimediální program Leonardo Českého rozhlasu, nebo osvětová kampaň pro města a obce a časopisecká příloha Broadband pro každého.

"Jsem přesvědčena, že výsledky prvního roku projektu prokáží význam investovaných prostředků a pro rok 2007 se podaří získat vyšší částku, která by rozšíření vysokorychlostního internetu významně podpořila," uvedla Bérová.

Na podporu rozšíření vysokorychlostního internetu má ministerstvo informatiky v letech 2006 až 2010 celkem 800 milionů korun, jako jedno procento z výnosu z prodeje 51 procent státu v Českém Telecomu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK