Škoda Praha dodá zařízení pro egyptskou elektrárnu El Kureimat II

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. února (ČTK) - Společnost Škoda Praha v konsorciu s belgickou firmou CMI podepsala smlouvu na dodávku energetického zařízení pro egyptskou elektrárnu El Kureimat II. Kontrakt se týká dodávky pro elektrárnu s kombinovaným paroplynovým cyklem o výkonu 750 megawattů. Podíl Škody Praha na této zakázce je 14,5 milionu eur (více než 400 milionů korun). Informovala o tom mluvčí firmy Petra Kuvíková.

"Je to v krátkém čase již druhý významný úspěch Škody Praha v Egyptě. V září loňského roku jsme podepsali obdobný kontrakt na dodávky pro elektrárnu New Talkha," uvedl ředitel Škody Praha Radek Benčík. Oba dva projekty budou pro firmu podle něj první účastí na paroplynových cyklech takového výkonu.

Loňská smlouva na dodávku zařízení pro elektrárnu New Talkha firmě zajistila zakázku v objemu, který rovněž převyšuje 400 milionů korun. I v tomto případě Škoda spolupracuje se společností CMI. Smlouvu na dodávky pro elektrárny El Kureimat II konsorcium podepsalo s egyptskými společnostmi Egyptian Electricity Holding Company a Upper Egypt Electricity Production Company.

Škoda Praha dodá veškerá potrubí, napájecí čerpadla, řídící systém, montážní služby a uvede zařízení do provozu. "Věřím, že obě zakázky - El Kureimat II i New Talkha - dodají naší společnosti dobrou výchozí pozici pro další tendrové řízení na území Egypta, které bude probíhat ve druhé polovině roku 2006. Jde o dodávku zařízení pro elektrárnu El Kureimat III," doplnil Benčík.

Škoda Praha v letech 1993 a 1996 v Egyptě postavila dva bloky elektrárny Talkha s výkonem 2x200 megawattů. Podílela se také na výstavbě dalších elektráren v zemi Ajún Musá a Kafr el Dawar.

Firma patří do skupiny ČEZ. Loni v pololetí podnik hospodařil se ztrátou 21 milionů korun. Za celý rok firma plánovala zisk zhruba 50 milionů korun při tržbách přesahujících dvě miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK