Dzurinda: Vláda zastaví privatizaci, pokud budou předčasné volby

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 7. února (zpravodaj ČTK) - Slovenská vláda už nepřijme žádné nové privatizační rozhodnutí, pokud se předáci parlamentních stran na středečním jednání dohodnou na uspořádání předčasných parlamentních voleb v červnu. Schválené privatizační projekty by se ale měly dokončit, řekl dnes novinářům premiér Mikuláš Dzurinda. Původně chtěla vláda zastavit privatizaci od dubna. Předčasné volby mají vyřešit politickou krizi po odchodu křesťanských demokratů (KDH) z koalice. Řádný termín voleb připadá na září.

"Pokud se zítra (ve středu) dohodneme, že předčasné volby budou v červnu, do vlády už nepředložím žádné privatizační rozhodnutí. Ta rozhodnutí, která jsme přijali, už budou jen technicky a administrativně dotažena do konce," řekl premiér.

To by zřejmě znamenalo, že vláda nestihne rozhodnout například o novém vlastníkovi nákladního železničního dopravce, největších tepláren či neprodá většinové podíly ve dvou regionálních distributorech elektřiny. Naopak dokončit by se měl mimo jiné už vládou schválený prodej letišť v Košicích a v Bratislavě či ovládnutí dominantního výrobce elektřiny, společnosti Slovenské elektrárne, italským koncernem Enel.

Ještě v lednu se vláda zavázala, že privatizaci státního majetku zastaví od dubna.

KDH opustilo vládu poté, co v ní neprosadilo schválení smlouvy s Vatikánem o výhradě svědomí. Proti smlouvě, která má umožnit věřícím zříci se například práce v neděli, provádění potratů nebo vojenské služby, se postavila právě Dzurindova Slovenská demokratická a křesťanská unie. Menšinová koalice tak ztratila ve sněmovně dalších 15 poslanců; ve 150členné sněmovně má nyní jen 53 poslanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK