Euro OnLine: PKN Orlen nabídl Kaučuk ke koupi 26 firmám

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. února (ČTK) - Polská firma PKN Orlen oslovila 26 firem s tím, zda mají zájem koupit firmu Kaučuk ze skupiny Unipetrol, kterou PKN ovládá. Dnes to uvedl server Euro OnLine. Na seznamu oslovených je podle Eura i polská chemička Dwory, která projevila zájem o Kaučuk již před několika měsíci.

Zájemci musejí případný zájem potvrdit nejpozději do středy 8. února. Už loni na podzim zástupci Orlenu uvedli, že budou chtít prodat některé chemické podniky patřící Unipetrolu. Kromě Kaučuku jde ještě o Aliachem, Lovochemii a Agrobohemii.

Dalšími oslovenými společnostmi jsou podle Eura Enterprise Investors, C4 Ltd. Company, MID Europe Partners, Polimeri Europa Milano, BASF, DOW Chemical, Lanxess AG, Total Petrochemical, DSM, BorsodChem, INEOS Capital, Carcom, AGF, OAO Sibur Holding, Nizhnekamsk Neftekhim, Chi Mei Corp., LG Chem Headquaters, Platinum Equity, The Riverside Company, Warburg Pincus Deutschland, JP Morgan, The Black Stone Group, Permira, Lion Chemical Capital a Vienna Cap. Partners.

PKN však ještě před privatizací Unipetrolu uzavřel smlouvy s českým Agrofertem Andreje Babiše. Zavázal se, že pokud zvítězí, prodá mu podíly v pěti firmách skupiny zhruba za tři miliardy korun. Kromě Kaučuku šlo o Agrobohemii, Aliachem, Kaučuk, Paramo a Chemopetrol. PKN sice zvítězil, smlouvu s Agrofertem však jeho nové vedení odmítlo dodržet s tím, že je prý nevýhodná. Agrofert proto podal na PKN arbitrážní žalobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK