Počet vozů pojištěných na povinné ručení loni stoupl o 149.000

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. února (ČTK) - Počet vozidel pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, stoupl v roce 2005 o 149.000 na 5,421 milionu vozů. Nejvíce klientů přibylo pojišťovně Generali, naopak mírný úbytek zaznamenala Kooperativa. Vyplývá to z databáze České kanceláře pojistitelů (ČKP).

Největší nárůst počtu smluv loni zaznamenaly Generali (90.000) a ČSOB Pojišťovna, které přibylo 40.000 smluv. Generali se podle mluvčí Renaty Werlikové rozhodla významnou měrou zvýšit svůj podíl na trhu v pojištění motorových vozidel. Nadstandardní výsledky v počtu nových zákazníků přinesly některé akce, které poskytují vybraným klientům výhodnější sazby, dodala.

Asi 46.000 pojištěných vozidel ubylo podle ČKP Kooperativě. Ta však tyto údaje nepotvrdila. Kooperativa koncem roku registrovala podle mluvčího Marka Vícha 1,38 milionu pojištěných vozidel, což byl meziroční mírný nárůst. Rozdíl vůči údajům v ČKP je způsoben změnou systému přenosu dat mezi Kooperativou a kanceláří, který bude v prvním čtvrtletí 2006 doladěn, podotkl.

Počet pojištěných vozidel loni vzrostl především pojišťovnám, které do cen opět zahrnuly i jiné faktory než obsah motoru či nehody způsobené řidičem. Více u některých pojišťoven tak zaplatí například mladí řidiči či vlastníci vozidel s bydlištěm v Praze, méně pak starší majitelé aut z venkova.

Kvůli tomuto rozlišování klientů začaly být v některých případech mezi nabídkami pojišťoven výrazné rozdíly. "Právě Generali se zaměřila na majitele osobních automobilů žijících v menších městech, kterým nabídla až o pětinu nižší sazby, než mají její ostatní klienti," uvedl analytik Finance.cz Lukáš Buřík.

Povinné smluvní pojištění odpovědnosti za provoz vozidla provozuje po demonopolizaci systému šestým rokem osm pojišťoven.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK