Politická krize oslabila slovenskou korunu k 37,70 SKK/EUR

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 7. února (zpravodaj ČTK) - Politická krize, která na Slovensku propukla po odchodu křesťanských demokratů (KDH) z vlády, oslabila slovenskou korunu. Měna se už ráno dostala až k 37,70 SKK/EUR. Následně sice část ztrát vymazala, odpoledne ale začala znovu ztrácet a v závěru obchodování stála na 37,69 koruny za euro. Řekl to dealer Tatra banky Boris Somorovský.

"Zdá se, že zahraniční banky zřejmě zredukují část korunových pozic. Je možné, že koruna ještě oslabí až k 38 SKK/EUR," poznamenal. Kurz ovlivňuje vnitropolitická situace, dodal.

Koruna oslabila i proti dolaru. Dostala se na 31,515 SKK/USD z dopoledních 31,355 SKK/USD.

Oslabování slovenské koruny by se podle dealera mohlo zastavit v případě, že se předáci politických stran dohodnou na rychlém urovnání vládní krize. Šéfové parlamentních stran mají ve středu jednat o vypsání předčasných voleb na červen. Řádný termín připadá na září.

KDH odešlo z vládní koalice kvůli sporu ohledně smlouvy s Vatikánem. Premiérova Slovenská demokratická a křesťanská unie totiž nevyhověla požadavku KDH, aby vláda ve středu schválila návrh smlouvy o výhradě svědomí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK