Koruna kvůli problémům na Slovensku oslabila na 28,50 Kč/EUR

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. února (ČTK) - Česká měna dnes oslabila zhruba o 20 haléřů na 28,50 Kč/EUR, kde stála po 17:00. Důvodem ztráty byly hlavně problémy na slovenské politické scéně. Vůči dolaru koruna ztratila podobně na závěrečných 23,81 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria Finance.

"Politická situace u našich východních sousedů zůstává negativním faktorem pro slovenskou korunu, kterou celkově oslabila již o 30 haléřů. Dopad je znát i v případě české koruny, u forintu a zlotého je vliv jen slabý," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Slovenští křesťanští demokraté (KDH) dnes oznámili, že odcházejí z vlády do opozice. Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda poté řekl, že navrhne všem parlamentním stranám uspořádání předčasných parlamentních voleb.

"Investoři často pohlížejí na středoevropský region jako jeden celek, a tak likvidují pozice na všech trzích," podotkl dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Ve středu zveřejní statistici lednovou inflaci, tedy údaj, který bude důležitý pro další rozhodování centrální banky o nastavení adekvátní měnové politiky.

Dolar dnes pokračoval v obchodování bez důležitých kurzotvorných informací z ekonomiky. Jeho kurz se postupně usazuje pod 1,2000, po 17:00 se obchodoval na 1,1968 USD/EUR. "Ani ve čtvrtek se důležité zprávy nečekají, měla by tak u americké měny přetrvávat spíše pozitivní nálada," poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK