LN: Podniky kritizují Škromachův plán na snížení nezaměstnanosti

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - České podniky ostře kritizují plán ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha na snížení nezaměstnanosti prostřednictvím zkrácených úvazků. Ministr svůj plán hodlá předložit na dnešním jednání vlády, napsaly Lidové noviny.

Podle navrženého projektu by od března mohl každý zaměstnanec, který si dobrovolně zkrátí úvazek na polovinu a ve svém volnu bude dále pracovat v neziskové organizaci, zemědělství nebo se vzdělávat, dostat od státu příspěvek 2210 korun měsíčně. Škromach očekává, že jeho plán vláda schválí.

"Je to naprostý nesmysl. Pokud někdo přijde, že chce zkrátit úvazek na polovinu, tak mu to neumožním," řekl šéf bohumínské stavební firmy Renostav Milan Leňka. Více polovičních úvazků na úkor plných znamená pro firmu vyšší náklady i přes dotace od úřadů práce na tvorbu pracovních míst, dodal Leňka.

Škromachův plán kritizují i ekonomové. Podle nich bude efekt na trhu práce mizivý. Navíc je podle nich projekt snadno zneužitelný. "Získat fiktivní potvrzení o výkonu povolání od nějaké organizace nebude nijak těžké," míní Vladimír Pikora ze společnosti Volksbank.

Podporu nemůže ministr očekávat ani od koaličních partnerů. Podle unionistů i křesťanských demokratů jde o neefektivní projekt, jehož náklady mohou snadno převýšit pozitivní efekt na trhu práce.

Programy se zatím týkají Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. V Ústeckém kraji je cílem motivovat nezaměstnané ke studiu. V Karlovarském kraji je projekt zaměřen na drobné zemědělce a na severní Moravě jde o podporu práce v neziskových organizacích. "V každém z regionů získá práci až několik stovek nezaměstnaných," slibuje Škromach.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK