MfD: Skutečný nárůst cen energií bude vyšší, než bylo oznámeno

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - Domácnosti, které mají v domě přímotopy, tepelná čerpadla či elektrické a plynové kotle, čekalo letos nemilé překvapení. Místo ohlášeného průměrného zdražení proudu o devět procent je letos čeká účet až o 30 procent vyšší. U plynu činí průměrné zdražení pět procent, ale kdo má kvůli topení vyšší spotřebu, zaplatí navíc často přes deset procent. Napsala to Mladá fronta Dnes.

Například cena za přímotopy se skládá ze tří částí, což je měsíční paušál, vysoký tarif čtyři hodiny denně a nízký tarif 20 hodin denně. Právě nízký tarif se od ledna zvýšil téměř o 40 procent. Ostatní dvě složky sice zhruba o 40 procent zlevnily, nestačí ale eliminovat zdražení nízkého tarifu, v němž je drtivá většina spotřeby.

Společnost ČEZ sice připouští, že u přímotopů je zvýšení ceny razantnější, ale jen v případě velké spotřeby. K té však odběratele nutí letošní mrazivá zima. A za několik dnů začíná zimní olympiáda, která vždy přitáhne k televizorům tolik lidí, že energetici jenom ztěžka stačí zásobovat síť.

Důvodem pro zvýšení cen elektřiny i plynu při vyšší spotřebě je podle energetiků i regulačního úřadu snaha zohlednit v každém tarifu skutečné náklady na dodávku energie. V minulých letech byly tyto nízké tarify dotovány z jiných cen. To však podle nových evropských předpisů již není možné, tvrdí energetici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK