Podle MPO se loni zvýšil počet živnostníků o 15 tisíc

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - S tím, jak roste ekonomika, stoupá i počet lidí, kteří chtějí podnikat. Podle ministerstva průmyslu a obchodu, které údaje získává přímo od živnostenských úřadů, se loni zvýšil počet živnostníků - fyzických osob - o 15 tisíc. Ke konci roku jich podle MPO bylo 1,75 milionu, napsala Mladá fronta Dnes.

Podle České správy sociálního zabezpečení i Českého statistického úřadu ale naopak počet živnostníků loni klesl. O poklesu počtu živnostníků hovoří i prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Česká správa sociálního zabezpečení hlásí za minulý rok pokles počtu osob samostatně výdělečně činných, mezi které patří hlavně živnostníci, téměř o 30 tisíc na 910.829. Podle zjištění Českého statistického úřadu loni klesl počet živnostníků, kteří se podnikáním živí, o 20 tisíc.

"Podstatná je statistika České správy sociálního zabezpečení, tam jsou registrováni ti, kteří mají skutečné příjmy z podnikání. Živnostenské úřady bohužel nesledují, zda držitelé živnostenských listů skutečně podnikají," uvedl Drábek.

Ze statistik živnostenských úřadů ale vyplývá, že loni bylo více podnikatelů, kteří s podnikám začali, než těch, kteří skončili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK