Koruna dopoledne mírně posílila na 28,45 Kč/EUR

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - Česká měna mírně posílila zhruba o pět haléřů a obchoduje se kolem 28,45 Kč/EUR. Na zveřejněnou vyšší inflaci nijak nereagovala. Vůči dolaru koruna rovněž mírně zpevnila na 23,75 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Meziroční inflace se v lednu výrazně zvýšila na 2,9 procenta z prosincových 2,2 procenta. Důvodem bylo především zdražení elektřiny, plynu a dalších energií, rostly také ceny zimních dovolených a některých potravin. Díky výprodejům naopak zlevnilo oblečení a obuv, již čtvrtý měsíc klesly ceny pohonných hmot.

Korunu na úvod týdne srazila politická krize na Slovensku. Z tamní vládní koalice vystoupilo Křesťanskodemokratického hnutí (KDH). Politické strany se pak večer dohodly na předčasných volbách, které by se měly konat 17. června. Řádný termín voleb připadal na září.

Na české koruně se slovenská vládní krize podepsala propadem o 20 haléřů na 28,50 Kč/EUR. Podle některých ekonomů by však koruna oslabila stejně, protože je nadhodnocená. Next Finance odhaduje, že se kurz do dvou týdnů propadne až na 28,90 Kč/EUR.

Kurz koruny bude podle analytiků klíčový pro další rozhodování centrální banky o nastavení úrokových sazeb. V případě výrazně silné měny stále nevylučují jejich pokles, nepovažují to však za příliš pravděpodobné.

Naopak americký dolar by měl v dalších týdnech a měsících výrazně zpevňovat. Kurz by se tak letos mohl posunout z dnešních 23,75 Kč/USD až k 26 korunám za dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK