Pojišťovny: Těžký sníh způsobil tisícovky škod za desítky milionů

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - Pojišťovny zaznamenaly letos tisícovky majetkových škod za desítky milionů Kč, které jejich klientům způsobil především těžký sníh, či námrazy. Proti loňsku se počet škod zvýšil několikanásobně. Nejvíce jich klienti nahlásili na Moravě a na Vysočině. Jde hlavně o poškozené střechy. S postupným táním sněhu budou prý počty pojistných událostí rychle stoupat. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými pojišťovnami.

"Kvůli tíze sněhu, jeho sesuvu nebo námraze je od začátku letošního roku v klientském servisu České pojišťovny nahlášeno přes 6700 pojistných událostí," řekl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Ve srovnatelném období loni ČP podle něj registrovala necelou tisícovku takovýchto škod. Vzhledem k další očekávané sněhové nadílce bude počet škod každým dnem narůstat, dodal.

Allianz zatím eviduje sto škod u pojištění nemovitosti soukromých osob a 15 škod u podnikatelů a průmyslových podniků za celkem asi 2,5 milionu Kč. V porovnání s minulým rokem jde asi o dvojnásobný počet škod. "S postupným táním sněhu ale očekáváme jejich další nárůst a předpokládáme, že mohou dosáhnout až dvojnásobku současných škod," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Kooperativa odhaduje asi 500 pojistných způsobených tíhou sněhu, což je proti minulému roku dvojnásobný počet. Celková škoda bezpochyby přesáhne 30 milionů korun, upozornil mluvčí pojišťovny Marek Vích. UNIQA měla v lednu 63 pojistných událostí, které byly způsobeny tíhou sněhu či námrazami za téměř 3,25 milionu korun. Ve stejném období loni přitom řešila pouze tři škody za dohromady 70.000 korun.

U škod převládají poškozené střechy. Za většinu z nich může podle Káni tání sněhové vrstvy a její sesuv ze střechy, kdy dochází k poškození okapů, říms, klempířských prvků a v některých případech i střešní krytiny. Množí se prý také škody, které sníh způsobil na zastřešení bazénů. "V důsledku tání sněhu dochází též k sesuvu sněhu ze střech na chodníky nebo ulice. Proto očekáváme také nárůst škod z pojištění odpovědnosti," podotkl.

Kooperativa považuje nejhorší situaci na Vysočině. Allianz hlásili klienti největší škody na Zlínsku, hodně škod prý vzniklo také v jižních Čechách. ČP nejvíce pojistných událostí eviduje na severní Moravě (1132), jižní Moravě (1041) a ve středních Čechách (1050). Na Vysočině registruje 367 sněhových pojistných událostí, ze Zlínského kraje jich zaznamenala 395.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK