Obchodníci chtějí nižší poplatky za platby nákupů kartou

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - Obchodníci si stěžují na vysoké poplatky, které odvádějí provozovatelům platebních systémů a bankám za to, že zákazníci nákupy platí pomocí bankovních karet. Podle obchodníků jsou tyto poplatky mnohem vyšší než v řadě zemí Evropské unie, a chtějí proto jednat o jejich snížení. Obchodníci zároveň na problém upozornili antimonopolní úřad. Češi ročně zaplatí v obchodech kartou nákupy za několik desítek miliard korun a tato forma placení je v tuzemsku stále oblíbenější.

"Požadujeme, aby poplatky byly nižší a také transparentní, protože nyní není jasné, z čeho se skládají a jaká část z nich připadne provozovateli platebního systému a jaká bance. Převést část těchto nákladů na zákazníka nechceme, jelikož by to znamenalo zdražení zboží," řekl dnes v Praze na maloobchodní konferenci Retail Summit Lubomír Motyčka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR).

Generální tajemník evropského svazu obchodu EuroCommerce Xavier Durieu dnes upozornil, že v ČR jsou poplatky za platby kartou až třikrát vyšší než v některých zemích EU. "Neexistuje jednotná struktura poplatků, která se liší podle jednotlivých zemí. Poplatky navíc nejsou dostatečně přehledné, takže obchodníci mnohdy platí více, než mají ve smlouvě," uvedl.

V roce 2004 Češi podle Motyčky zaplatili kartami v obchodech nákupy v hodnotě kolem 120 miliard korun a loni tento ukazatel vzrostl o zhruba 20 procent. Banky a provozovatelé platebních systémů si přitom podle něj z ceny nákupu zaplaceného kartou účtují až čtyřprocentní poplatky, čímž zvyšují obchodníkům náklady. Nejnižší poplatky mají velké obchodní řetězce, více peněz naopak odvádějí malí a střední obchodníci. Zejména menší obchodníci proto buď neumožňují platbu kartou, anebo použití karty limitují minimální hodnotou nákupu.

V ČR mají dominantní postavení společnosti MasterCard a Visa, které podle odhadu SOCR ovládají zhruba 80 procent trhu bankovních karet. "S vedením antimonopolního úřadu jsme již poplatky konzultovali, nyní chceme s obchodníky dát dohromady podklady a jednat o tom s provozovateli platebních systémů. Naším cílem je, aby v ČR byly transparentní podmínky a finanční systém byl výhodný zejména pro malé obchodníky," uvedl viceprezident SOCR Michal Ševera.

V mnoha zemích se již kvůli tlaku nespokojených obchodníků do hry vložily antimonopolní úřady. "Například v Austrálii antimonopolní úřad snížil poplatky za platby kartami na polovinu," poznamenal Durieu. Poplatky za platby kartou podle něj upravily směrem dolů také úřady v Nizozemsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK