Central Group loni zvýšil hrubý zisk o 70 pct na 470 mil. Kč

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - Největší stavitel bytů v České republice, společnost Central Group, zvýšil loni podle předběžných výsledků hrubý zisk o 70 procent na více než 470 milionů korun. Sdělila to firma. Celkem společnost prodala byty a rodinné domy za 3,5 miliardy korun.

"Proti předchozímu roku se nám prodeje zvedly o více než 65 procent. To jsou lepší výsledky, než jsme očekávali," uvedl generální ředitel Dušan Kunovský. Rok 2005 se tak podle něj stal nejúspěšnějším za 12 let působení firmy na trhu.

V dalších třech letech společnost plánuje další expanzi. Do prodeje se chystá zařadit několik tisíc nových bytů a domů v řadě pražských lokalit. Mezi největšími připravovanými projekty je například Zličín s přibližně 1400 byty a Pitkovice, kde by mělo stát na 300 bytů a 400 rodinných domů.

Poptávka po bydlení je stále vysoká, což je podle Kunovského způsobeno dvěma důvody. "Jsou to zejména levné hypotéky a nejasnosti ohledně DPH u rezidenčních nemovitostí po roce 2007," uvedl. Po roce 2007 totiž přestane platit výjimka nižší sazby DPH. EU povoluje nižší sazbu pouze u sociálních bytů. Ministři pro místní rozvoj a financí proto připravili novou definici sociálního bydlení, podle které by se nižší sazba mohla týkat asi 70 procent nově stavených bytů. Vláda by měla o tomto materiálu jednat dnes.

Nejlevnější byty prodává Central Group pod hranicí milionu korun. Bydlení si vyberou i nároční klienti, kteří za nové bydlení u této firmy vydají i více než deset milionů.

Více než polovina klientů Central Groupu využívá hypoteční úvěry, které si drží příznivé úrokové sazby. Na konci loňského roku se průměrné sazby pohybovaly těsně pod čtyřmi procenty ročně. "Při této sazbě činí měsíční splátka milionového úvěru zhruba 6300 korun," uvedl Kunovský. To je často méně než měsíční tržní nájemné malého bytu v Praze.

V současnosti firma nabízí několik stovek bytů v 11 lokalitách v Praze. Největší bytovou lokalitou je Nové Zahradní Město v Praze 10 se zhruba 1200 byty. V případě rodinných domů je možné vybírat ze 16 lokalit v hlavním městě a okolí. Nejvíce rodinných domů firma staví v Líbeznicích, kde bude přes 300 domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK