Komise EU neprodloužila Microsoftu lhůtu k odpovědi

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 8. února (ČTK) - Evropská komise zamítla žádost americké softwarové společnosti Microsoft na prodloužení lhůty, do níž musí odpovědět na obvinění EU, že neplní její antimonopolní nařízení. Microsoftu v tomto sporu hrozí, že na něj EU uvalí každodenní pokutu až dvou milionů eur (57 milionů Kč).

Microsoft tak musí komisi odpovědět na její námitky z loňského prosince do 15. února, sdělil agentuře Reuters mluvčí komise Jonathan Todd. Poté může firma požádat o ústní slyšení a komise nato rozhodne, zda uvalí pokutu.

Komise v prosinci uvedla, že Microsoft nepodnikl všechny kroky, které od něj Brusel požaduje v rámci nápravných opatření za porušování pravidel hospodářské soutěže. V roce 2004 komise Microsoftu vyměřila rekordní pokutu 497 milionů eur za to, že zneužívá dominantního postavení na trhu.

Brusel tehdy zakročil proto tomu, že Microsoft přidával ke svému operačnímu systému Windows mediální přehrávač; druhým bodem verdiktu byl požadavek, aby firma uvolnila konkurenčním výrobcům serverů technické dokumenty ke svému softwaru tak, aby s ním byly konkurenční servery plně kompatibilní.

Microsoft nyní podle komise neplní náležitě právě požadavky na uvolnění dokumentů pro konkurenty. Firma sice minulý měsíc oznámila, že dá k dispozici svůj zdrojový kód, podle komise však ještě nedoložila, že to je to, co se po ní chce, tedy dodání funkční dokumentace. Microsoft namítá, že ho komise zbavuje práva na obranu a že potřebuje přístup k více dokumentům, než podá odpověď.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK