Vláda rozhodne o bytech patřících do sociálního bydlení do 14 dnů

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. února (ČTK) - Vláda včera nerozhodla o tom, jaké byty budou patřit do kategorie takzvaného sociálního bydlení. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek ale novinářům po zasedání vlády řekl, že návrh je již "téměř hotov" a předpokládá, že vláda jej ke schválení dostane za týden či nejpozději do 14 dnů.

Návrh z dílny ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva financí předpokládá, že do kategorie sociálních bytů budou patřit byty do 90 metrů čtverečních a rodinné domy do 150 metrů čtverečních. Nová definice sociálního bydlení souvisí se snahou vlády zachovat i po roce 2007 u značné části nově postavených bytů nižší daň z přidané hodnoty.

Za sociální bydlení by měly být podle původní představy MMR a MF považovány i bytové stavby sloužící osobám ohroženým sociálním vyloučením. Týká se to například dětských domovů, domovů důchodců, chráněných bytů, azylových domů či týdenních stacionářů.

Rovněž nájemní byty pořízené z veřejných prostředků či s jejich přímou podporou by měly spadat do této kategorie. Jde například o byty postavené s podporou ministerstva pro místní rozvoj či Státního fondu rozvoje bydlení. Platit by to mělo i pro byty postavené obcí bez státní dotace.

Celkem by tato úprava měla pokrýt nejméně 70 procent nově stavěných bytů. Podle údajů ČSÚ představovala v roce 2004 celková podlahová plocha v novém bytě v bytovém domě 67 metrů čtverečních. V novém rodinném domě to bylo 152 metrů čtverečních.

Odborníci míní, že se zařazení výstavby většiny nových bytů a rodinných domů do snížené sazby na základě jejího převedení do sociální politiky státu projeví dalším růstem složitosti daňového systému a větším prostorem pro daňové úniky.

Nová definice sociálního bydlení, pokud ji vláda schválí, by měla být zapracována do zákona o dani z přidané hodnoty s účinností od 1. ledna 2008.

Nyní platí pro stavby související s bydlením nižší, tedy pětiprocentní sazba DPH. Výjimka platí jen do konce roku 2007. Poté se nižší sazba bude moci uplatňovat jen u výstavby a oprav bytů a obytných domů, pokud bude přítomen sociální aspekt. Běžná sazba DPH je 19 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK