Světová banka odhaduje letos v Číně růst o 9,2 procenta

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PEKING 9. února (ČTK) - Světová banka vykreslila optimistický obrázek vývoje čínské ekonomiky. Banka ve své prognóze zvýšila odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní rok na 9,2 procenta z dosavadních 8,7 procenta.

Odhad pro letošek zůstává mírně pod loňským, výrazně vzhůru revidovaným tempem 9,9 procenta. Čínská ekonomika rostla v průměru posledních tří let zhruba o deset procent ročně.

"Čína bude těžit ze solidní exportní poptávky; vývoj zisků a úvěrů naznačují, že investice zůstanou silné," uvedla banka. Ta se přitom neobává, že by čínský růst ohrožoval nadbytek výrobních kapacit.

Podle ekonoma banky Berta Hofmana nejsou žádné přesvědčivé důkazy o nadbytku kapacit nebo nadprodukci. "Co je to 20procentní přebytek kapacit? Znamená to, že plánujete dva roky dopředu," řekl.

Banka také předpokládá, že politicky citlivý obchodní přebytek Číny, který se loni ztrojnásobil na rekordních 102 miliard dolarů, letos klesne. Jiný ekonom banky Louis Kuijs se domnívá, že tempo růstu exportu bude v tomto roce překonáno růstem dovozu.

U exportu tak banka čeká růst o 14,6 procenta, zatímco dovozy by se měly zvýšit o 16,5 procenta. U inflace spotřebitelských cen odhaduje banka stabilní roční tempo 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK