Tesco příští rok vstoupí na trh Spojených států

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 9. února (ČTK) - Britský maloobchodní řetězec Tesco se začne prosazovat i na trhu Spojených států. Tam poprvé vstoupí příští rok otevřením sítě obchodů se zbožím denní potřeby na západním pobřeží USA, uvedla firma. Tesco chce do zatím nepojmenované sítě investovat ročně až 250 milionů liber (10,4 miliardy korun).

Aktivity v USA by měly růst z vlastních zdrojů firmy, tedy bez pomocí akvizic, a dosáhnout vyrovnané bilance do konce druhého roku od založení.

Generální ředitel firmy Terry Leahy agentuře Reuters řekl, že je rozhodnutím o vstupu na trh USA nadšený. "Myslíme si, že přineseme na americký trh něco nového," řekl. Agentura však připomíná, že americký trh byl v minulosti pro britské řetězce supermarketů spíše pohřebištěm a připomíná nepříznivé zkušenosti firem jako Sainsbury a Marks & Spencer.

Americké obchody Teska budou patřit do divize Tesco Express. Ta operuje v pěti zemích a s více než 800 obchody.

Tesco předpokládá, že americký trh prodeje potravin má hodnotu 600 miliard dolarů ročně. Očekává se, že tento trh zažije v příšítích pěti letech růst o 40 procent.

Tesco v posledních letech široce expandovalo zejména ve východní Evropě a v jihovýchodní Asii. Firma se výrazně rozšiřuje i v České republice, kde loni koupila hypermakety Carrefour a nyní kupuje řetězec Edeka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK