V Brně a Ostravě začalo digitální vysílání, přijímá ho třetina ČR

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 9. února (ČTK) - Digitální televize a rozhlas už dosáhne do třetiny českých domácností. Společnost Radiokomunikace spustila vysílače v Brně a Ostravě na plný výkon ve středu půl hodiny před půlnocí, sdělil Radek Zeman z mediálního zastoupení telekomunikační firmy. Vysílání zatím podle něj funguje bez problémů. Radiokomunikace původně počítaly se zahájením řádného provozu v obou moravských městech dnes v poledne. Digitální vysílání už od října funguje v Praze.

V Brně začal zkušební provoz 22. prosince. Diváci v dosahu brněnských vysílačů Hády a Barvičova a ostravského vysílače Slezská Ostrava mohou zatím sledovat čtyři kanály České televize a Novu. Digitální programy nabízí také Český rozhlas.

Do roku 2012 by měl v Česku podle ministerstva informatiky digitální formát zcela nahradit analogové vysílání. Stejný termín chce dodržet také Evropská komise. Ta tento týden vyzvala členské země k rychlejšímu přechodu na digitální vysílání. Digitalizaci českých televizí a rádií brání zatím Poslanecká sněmovna. Poslanci se ještě neshodli na novele příslušného zákona. O licence už se přitom zájemci ucházejí víc než rok.

V Evropské unii zatím podle údajů společnosti Dataxis sleduje televizi digitálně necelá čtvrtina diváků, v Česku jsou to zhruba dvě procenta. Ze západních zemí pětadvacítky je na tom hůř jen Lucembursko. Většina Čechů přitom využívá satelitní přijímače, nikoli takzvané set-top boxy, které umožní sledovat digitální přenos na běžných televizích.

Zkušební provoz, který Radiokomunikace spustily v Brně 22. prosince, se neobešel bez komplikací. Někteří diváci si stěžovali na kvalitu analogového příjmu televize Prima. Měření techniků prokázala, že za špatný příjem mohou nekvalitní širokopásmové antény se zesilovačem. Ty nezvládly zařazení digitálního kanálu do kmitočtového pásma. Radiokomunikace se proto rozhodly výkon vysílače den před Vánocemi snížit.

Společnost už začátkem týdne připustila, že by se mohly se spuštěním řádného digitálního vysílání problémy opakovat. ČTK to potvrdila i televize Prima. Komplikace mohou podle mluvčí Jany Malíkové trvat, dokud v Brně nebude spuštěno digitální vysílání Primy. Televize v první vlně médií, které budou digitálně vysílat, není.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK